x
Phoenix Foundation: Fandango

Phoenix Foundation
Fandango

Phoenix Foundation: Fandango

GAFFA

Album / Memphis Industries
Utgivning D. 2013.05.01
Recenserad av
Mathilda Dahlgren

På andra sidan jordklotet, närmare bestämt Nya Zeeland, fortsätter bandet Phoenix Foundation med att måla upp en illusion av en fusion mellan el och mer jordnära element. Det låter mycket 80-talssynth i stillsam tappning och samtidigt skapas känslan av att släppa på kontrollen och flyta omkring djupt nere i havet, där fantastiska organismer skymtar förbi, liknande upplevelser som Sigur Rós genererar.

80-tal förenas med psykedeliska tongångar och samtidigt verkar utgångspunkten finnas förankrad i folkmusikens primitiva ursprung. Men hur skönt det än är att bara flyta med blir vissa stunder för nollställda. Förutsättningarna för riktigt spännande toner finns, men de kunde utvecklats mer. Nya albumet gör sig bäst i sin helhet. Det smälter samman på ett sätt som gör låtarna närmast oskiljaktiga. De enskilda delarna skulle nästan ta skada av att slitas loss från gemenskapen.

Sammanlagt blir det ändå hela 78 minuters verklighetsflykt, vilket vi kan unna våra hjärnor i tillvarons outsinliga informationsflöde.

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA