x
Lena och John Resborn: Labour Of Love & Hate: An Underground Musical Journey Through Southeast Asia

Lena och John Resborn
Labour Of Love & Hate: An Underground Musical Journey Through Southeast Asia

Lena och John Resborn: Labour Of Love & Hate: An Underground Musical Journey Through Southeast Asia

GAFFA

Bog /
Utgivning D. 2013.05.20
Recenserad av
Anders Fridh

Medan metal blivit mainstream i väst är den fortfarande underground i Sydostasien. Det visar boken Labour Of Love & Hate, som är en musikalisk rundresa du garanterat inte hittar i Lonely Planet. DIY-projektets skapare är det svenska syskonparet Resborn: Lena (text, på engelska) och John (foto).

Kapitlen i boken är uppdelade efter land − bland dem Thailand, Indonesien och Malaysia – och bitvis är de stämningsskapande miljöbeskrivningarna lite raljanta. Då blir det desto mer intressant när musikerna och banden själva får berätta om metalscenen och livet runt den.

Särskilt spännande är de återkommande och inkännande diskussionerna om religionens stora roll. Det handlar om att gå sin egen väg, även om den vägen leder till att du kallar dig en muslim med satanistiska influenser. Det rika och fina fotomaterialet visar också band som hårdnackat står för sin grej – enligt den medföljande skivan ofta primitiv döds á la tidiga Entombed – trots förbud och brist på yttrandefrihet. Imponerande och inspirerande.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA