x
Eleanor Friedberger: Personal Record

Eleanor Friedberger
Personal Record

Eleanor Friedberger: Personal Record

GAFFA

Album / Merge Records
Utgivning D. 2013.06.04
Recenserad av
Emelie Fredriksson

Eleanor Friedbergers musik doftar sydstat och på hennes senaste skapelse svänger sig amerikanskan mellan gubbrock, indiepop och orgelsoul. Första skivan hon släppte som soloartist, Last Summer, bjöd på mycket nostalgi i form av 70-talshippiepop och hennes andra skiva känns som en naturlig uppföljare. Det enda problemet är att det på sina ställen nästan går outhärdligt långsamt och riskerar att bli ett sömnpiller.

Fiery Furnaces-medlemmens andra soloalbum skrevs med hjälp av folkmusikern Wesley Stace (a.k.a John Wesley Harding) vilket förklarar förskjutningen mot ett sound som är sprunget ur 70-talets folkrock. I intervjuer har hon även pratat om sin vördnad för Van Morrison som hon även försöker efterlikna. 

Personal Records första halva är den starkaste delen av skivan, här är det hennes röst som leder tempot och ackompanjeras av säkra gitarrer med southernriff. I låten When I Knew som svänger lite åt countryhållet kommer hennes röst väl till pass och levererar ett rökigt sound. Men i senare spår dränks sången av snabba trummor och hon måste tävla om uppmärksamheten från både körer och gitarrer.

Sångerskans röst försvinner nästan mot skivans sista spår vilket är synd då hennes musik präglas mycket av just hennes raspiga stämma.

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA