x
Boards Of Canada: Tomorrow's Harvest

Boards Of Canada
Tomorrow's Harvest

Boards Of Canada: Tomorrow's Harvest

GAFFA

Album / Warp Records
Utgivning D. 2013.06.14
Recenserad av
Mats Almegård

Med 1998 års Music Has The Right To Children hamnade duon Boards Of Canada verkligen i den elektroniska hetluften. Skivan släpptes på bolaget Warp som genomgick en av sina mer expansiva faser (samma år släppte Autechre LP5 och året därpå blev Aphex Twin en bikini och ett ansikte för en större publik än någonsin i och med Windowlicker).

Med labelkollegorna Autechre och Aphex Twin har dock Boards Of Canada aldrig haft särskilt mycket gemensamt, om man bortser från en hemlig image och en förkärlek för analoga synthar. Duon har aldrig varit mycket för att utforska rytmer och skruva till knepiga beats. De har knappt velat ta musiken framåt. Istället har de satsat på att ständigt förbättra sin vemodigt nostalgiska avkopplingselektronika.

Det gör de även denna gång. Tomorrow's Harvest låter ödsligare och mer dystopisk än någonsin. Men det handlar om nyansskillnader. Det finns en logisk progression från debutalbumet, via Geogaddi och The Campfire Headphase. Det nya albumet har kort sagt allt man förväntar sig av Boards Of Canada: Grovkorniga downtempobeats, smärtsamt vackra melodier, förvrängda röstsamplingar och en diffust drömsk stämning som alltid känns dåtida. De har byggt en karriär på nostalgi.

Tomorrow's Harvest är stabil och bra. Dystopin låter vacker. Men det är varken särskilt nyskapande eller spännande i längden.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA