x
Mavis Staples: One True Vine

Mavis Staples
One True Vine

Mavis Staples: One True Vine

GAFFA

Album / Anti-
Utgivning D. 2013.06.24
Recenserad av
Mathias Jensen

På Håkan Hellströms jeansjackor har man alltid kunnat läsa av det han älskar mest: Soulmelodier från 70-talet. På ärmarna har patchar, tygmärken och pins avlöst varandra, men skivbolaget Stax logotyp har alltid varit ett fundament.

Stax Records stod för något ganska naket i en tid då Motown spottade fram den ena jättehitten efter den andra. I stallet fanns Otis Redding, Sam & Dave och Isaac Hayes. Här fanns The Staple Singers. Det ruffigare, skitigare, mörkare. När The Staple Singers 1972 släppte singeln I'll Take You There raketsköt den i höjden, och Mavis Staples magnum opus var i hamn. Trodde hon.

40 år senare gick hon in i en studio med Wilcos Jeff Tweedy och tiderna gick igen. Staples blev rampljusstoff 2010 när hon släppte hyllade skivan You Are Not Alone. Och bättre än i just det samarbetet – just nu – det har hon aldrig varit. Med Jeff Tweedy tillbaka som producentrygg är även Mavis Staples tillbaka.

Den här gospeln är lika tung som den är mörk, lika majestätisk som den är rotad i tro och religion. Och det är kort sagt den bästa soulgospelmackan man kan äta just nu. Precis som Dylans religiösa period i skarven mellan 70- och 80-tal är det här musik som får mig att tro på att gospeln är det enda som behövs. Man behöver inte vara religiös för att gråta till Jesus Wept. Man behöver bara tro på orden man hör. 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA