x
Night: Hangar 86, Bråvalla

Night, Hangar 86, Bråvalla

Night: Hangar 86, Bråvalla

Recenserad av Anders Fridh | GAFFA

Hangar 86 är Bråvallafestivalens minsta scen. Här samsar yngre lokala förmågor om utrymmet och chansen att få visa upp sig för festivalpubliken. Night är från grannkommun Linköping och spelar bokstavstrogen new wave of british heavy metal, vilket innebär hårdrock med rötter i punken. Flying V, jeansväst och utväxt lugg.

Det är fullt blås från start med tapping-solon och typiska enstaviga refränger. Medlemmarna har knappt lämnat tonåren men har en tydlig scenvana; framförallt domderar gitarristen "Midnight Proppen" runt sina åhörare. Efter mycket dålig modern hårdrock under festivalen är det en ren katharsis att få en tidsresa tillbaka till det streetsmarta tidiga 80-talet. "Fränt", som bandet uttrycker det själva.

Bandets låtmaterial är än så länge inte riktigt lika slagkraftigt som deras uppenbarelse, men låtar som Gunpowder Treason och Gates Of Hell förvarnar om att Night blir att räkna med framöver. Sångaren Karl Andersson, AKA "Burning Fire", har en genretypisk gäll röst som kanske skulle vinna på lite mer tyngd – men det är en petitess i sammanhanget. Förhoppningsvis lyfter Night lika högt som kollegorna i Enforcer så småningom. Återväxten inom den svenska NWOBHM-scenen är verkligen stark.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA