x
Sofia Jannok: Stockholm Music & Arts

Sofia Jannok, Stockholm Music & Arts

Sofia Jannok: Stockholm Music & Arts

Recenserad av Daniel Hånberg Alonso | GAFFA

Sofia Jannok är artisten som använder sin samiska identitet som drivkraft och instrument – hon jojkar nämligen. Jojk är samernas traditionella folksång och visst finns det något magiskt över det. Redan när Sofia tar första tonen så är det som om vi förflyttas till den öppna tundran vid polcirkeln, till vidder hav, myrer,  landskap och fjäll. Hon är glad och självsäker på scen och återberättar hur hon förra året stod på samma plats som vi står på nu och såg upp på sina idoler, Buffy Sainte-Marie och Björk.

Mellan varje låt förklarar hon inspirationen till sin jojk. Gång på gång återvänder hon till samernas utsatthet och förtryck genom historien. Hon drar en parallell  mellan filmen Avatar och vad som just nu händer utanför Jokkmokk där det demonstreras mot gruvarbete som urarmar naturen. Just samernas starka koppling till naturen är något som Sofia trycker på. Hennes musik känns också just naturlig, den är vacker och uppryckande. Som om den tagits från Norrlands marker.

I slutet av konserten berättar hon hur det var förbjudet för hennes mormor att jojka och att hon skulle vilja säga till henne att det nu är tvärtom – idag får hon betalt för att jojka på allmän plats. Och det tackar vi ödmjukast för.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA