x
Arctic Monkeys: AM

Arctic Monkeys
AM

Arctic Monkeys: AM

GAFFA

Album / Domino
Utgivning D. 2013.09.11
Recenserad av
Josefin Bagge

Det är sällsynt att se ett band totalförändras med en sån integritet som Arctic Monkeys kan. Att tappa ursprungsidentiteten med stil, dumpa ett dunderkoncept och komma undan med det. De säger att det här är skivan de alltid velat göra, men borta är den engelska quirky charmen som satte dem på kartan och istället tar amerikaniserade visioner om världsherravälde plats, och här finns det gott om mörker, mystik och sliskiga riff.

Arctic Monkeys slutade vara indie för längesedan – nä för tusan, det här är ju populärmusik; polerat för radiovågor och med en attityd inspirerad lika mycket av klassisk rock som modern R&B. Men det låter oftast mer som Wolfmother än Kaiser Chiefs, om man säger så. AM med sin psykopatkaraktär balanserar det allra svåraste med det vackraste och visst hittar Turner till skönsången ett par gånger med, och påminner ständigt om sin roll som nutidens Shakespeare.

Trots ett par ifrågasättbart hjärndöda spår lyckas Monkeys argumentera för sig och vinner igen med ny status. Världsherraväldet väntar runt hörnet.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA