x
Movits: Huvudet Bland Molnen

Movits
Huvudet Bland Molnen

Movits: Huvudet Bland Molnen

GAFFA

Album / Goldenbest
Utgivning D. 2013.09.11
Recenserad av
Mathias Jensen

Om vi ska ta och prata lite allvarligt om glädje, kanske. Om vi ska göra det kan man konstatera en sak ganska omgående: Movits har nästan alltid fångat framåtrörelsen. Deras musik spolar aldrig tillbaka bandet och gräver i det förflutna för att säga något nytt. Den här swingrockgruppen har alltid känts maniskt beslutsamma i att kliva rakt fram.

Tänker man på det är det ganska ovanligt. Movits är antitesen till nästan alla rockgrupper i det här landet i så mån att de varken gräver speciellt mycket i sig själva eller verka ha viljan att omvandla självupplevd sorg till glädje. Det är en exalterande position, och Huvudet Bland Molnen tar tillvara på precis allt som gruppen redan har i sitt DNA

Det är – möjligtvis – det mest riktade album de gjort i den utsträckning att helheten den här gången går att ta på. Men bortsett från det är det ett album som snubblar fram. Ramlar dåliga gatan fram (fast den här gatan handlar inte om losers och tårar och besvikelser). Det är ett album som jovialiskt hälsar på andra låtar på gatan. Det är lika bombastiskt och rytmiskt som deras livespelningar, lika engagerande som det är glatt, lika bejakande som befriande.

De gör inget man inte hört dem göra förut, men de gör det mycket bättre. Och om begreppet sommarplåga får stå för något bra i det här fallet så kan vi nog alla vänta oss att augustis sista suck får bli den suck då vi tar fram Halvvägs och börjar vissla. Det är en alldeles för given hit utan att jag förbise den.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA