x
Malin Foxdal: Lång Väg Hem

Malin Foxdal
Lång Väg Hem

Malin Foxdal: Lång Väg Hem

GAFFA

Album / Blue Sparrow Music
Utgivning D. 2013.08.21
Recenserad av
Magnus Sjöberg

För ett par år sedan släppte Malin Foxdal Nattfjäril, där hon gjorde svenska versioner av Gillian Welchs musik. Det var ett lite sympatiskt grepp, som också gav välförtjänt uppmärksamhet.

När hon nu kommer med ett nytt album med bara eget material känns visserligen en hel del igen från tonspråket, men här finns också en hel del av vemod från den svenska folkmusikaliska traditionen. Och när de båda faller samman och vävs in i varandra, som i titellåten, kan den där skönheten; den där trolska och vackra symbiosen uppstå, till något som växer både inom en själv och inom musiken. Men det händer tyvärr inte alltför ofta.

Det här är en sammanhållen men ojämn färd mellan lågmäld skönhet och den musikaliska vanliga vardagen, även om ett par spår lyfts upp av gästspel av Clas Yngströms gitarrspel. Det senare är välbehövligt eftersom tonen genom hela albumet känns lite väl sobert och välstädat. Nästan sakralt; sådär som svensk folkmusik i stram dräkt kan göra. Överlag blir det ändå lite andknäppt.

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA