x
Kajsa Grytt: Jag Ler, Jag Dör

Kajsa Grytt
Jag Ler, Jag Dör

Kajsa Grytt: Jag Ler, Jag Dör

GAFFA

Vinyl + download / Playground
Utgivning D. 2013.09.18
Recenserad av
Jack Hildén

Kajsa Grytt och Mattias Alkberg har det mesta gemensamt. Alkbergs senaste projekt beskrevs som svårare och mörkare än föregående, suveräna Anarkist. Så svårt och mörkt att det blev ganska svårlyssnat, skulle det visa sig.

Motsvarigheten till Anarkist heter En Kvinna Under Påverkan, Grytts förra skiva som blev en slags pånyttfödelse för Tant Strul-sångerskan. Den präglades av en lätthet och glädje till musiken, som enligt henne själv berodde på att hon avslutat sin självbiografi och ville spela istället för att vrida formuleringar vid skrivbordet.

Jag Ler, Jag Dör har delvis spelats in i New Orleans, slänger man ut i förbifarten. Hoppas de åt god jambalaya, för någon musikalisk influens är omöjlig att uppfatta från jazzens huvudstad. Jari Haapalainen har producerat en baktung skiva, som stannar upp och bromsar sig själv. Videon till singeln Ensam gestaltar tendensen på ett omedvetet tydligt sätt. Grytt rör sig långsamt framåt utsmyckad i en otymplig skrud.

Hon förstärker det som alltid varit signifikativt i sin röst, det aviga och ylande. Jag applåderar initiativet, modet. Men så himla kul är det inte.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA