x
King Khan & His Shrines: Idle No More

King Khan & His Shrines
Idle No More

King Khan & His Shrines: Idle No More

GAFFA

Album / Merge Records
Utgivning D. 2013.09.03
Recenserad av
Jonathan Bengtsson

Det svenska indie/vin-bandet Kent har sedan ett tiotal år tillbaka alltid benämnt sitt kommande album som "det bästa de någonsin har gjort". Denna självsäkerhet är frekvent förekommande inom musikbranschen – ruset, när du har färdigställt nytt material. Den förblindande megalomanin.

Även flamboyansens fanbärare, Kanadas screamin Jay Hawkins, King Khan har flaggat för Idle No More, en återkomst efter fem års lidande, skrivkramp och famlande, som det absolut främsta album han tillsammans med The Shrines har frambesvärjt.

Saken är den att självförhärligande band som basunerar ut grandiosa lovord kring egna alster väldigt ofta har fel. Så även ovanstående artister.

Idle No More är en skenande Ford Mustang, på vansinnesfärd genom den amerikanska soul- och rythm and blues-historien. Som gör donuts inne på musikaliska ändhållsplatser som Memphis, Detroit, super med James Brown, och stannar till vid 60-talets New York endast för att röva med sig Velvet Undergrounds anarki i en liten box.

Idle No More är en skiva av hetsiga, attraktiva arrangemang, excesser, sex och kärlek – allt kanaliserat genom en galen frontman. Saker och ting är som vanligt i Khan-town.

Så vad saknas egentligen? De ack så grundläggande melodierna är inte riktigt i sin ordning. Formatet är lite för långt. Stämningen på albumet faller även över på det rent parodiska vid vissa tillfällen, Arish Ahmad Khan låter nästan som om han driver med sina hjältar. Skivans lugnare spår accentuerar tydligt de svagheter som finns hos hela denna konstellation – när bandet drar ned tempot för lite mörker eller sweet soul bedarrar entusiasmen. 

Nej, King Khan & His Shrines har tveklöst gjort bättre skivor. Ändå manifesterar Idle No More tydligt gruppens höga lägsta-nivå, och det faktum att man kan komma långt på vilja, vansinne och fundamental talang. 

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA