x
Anna Calvi: One Breath

Anna Calvi
One Breath

Anna Calvi: One Breath

GAFFA

Album / Domino
Utgivning D. 2013.10.07
Recenserad av
Emelie Fredriksson

Anna Calvi följer upp sin uppmärksammade debut med en skiva som är allt annat än blyg. En talangfull musiker, absolut, men det är hennes röst som är hennes främsta vapen och Anna spar inte på krutet.

Det tog den brittiska sångerskan sex veckor att få klar One Breath. Hennes självbetitlade debut tog tre år. Men med tanke på att hon inte sjöng alls fram tills hon var i senare delen av 20-årsåldern så kan man förstå att hon behövde en längre startsträcka. Idag har hon hittat sin röst med råge, faktum är att det är svårt att hitta en motsvarighet bland andra kvinnliga artister.

One Breath är skapad med en familjemedlems död färskt i minnet och en pockande depression i bakgrunden. Och visst finns det en sorgsenhet bland stråkar och Arcade Fire-liknande körer. Men det finns även kraftfullare partier där Annas utmärkta gitarrspelande ges plats och hennes röst utmanar.

En invändning på innehållet är dock att det svänger hårt mellan bedövande vackert till avskalad slamrig rock. Det är tydligt att hon är klassiskt skolad men hon slits mellan det och en rockimage. Så högt och lågt i ett slalom mellan kraftfullt röstkapital, vibrerande stråkar och smutsrock.

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA