x
Neko Case: The Worse Things Get, The Harder I Fight, The Harder I Fight, The More I Love You

Neko Case
The Worse Things Get, The Harder I Fight, The Harder I Fight, The More I Love You

Neko Case: The Worse Things Get, The Harder I Fight, The Harder I Fight, The More I Love You

GAFFA

Album / Anti-
Utgivning D. 2013.09.04
Recenserad av
Andreas Fällman

Inte bara vittnar de gråa hårstrån som börjat pryda Neko Cases vanligtvis eldröda hår att tiden går sin gilla gång och att hon sedan Middle Cyclone passerat fyrtio-strecket, utan även att de fyra år som föregått skapandet av The Worse Things Get, The Harder I Fight, The Harder I Fight, The More I Love You varit allt annat än lätta. En djup depression och dödsfall inom familjen föranledde en längre tids olust inför musik och fick Case att rannsaka sig själv. Slutligen, efter många timmars lyssnande till ragtime, kom hon på lösningen: att göra det hela mer personligt.

Case har förvisso alltid varit en enastående berättare av fiktiva personer och livsöden, med ett skarpt öga för detaljer och infallsvinklar. Men när hon med avskalad a cappella sjunger om en verklig flickas förhållande till sin verbalt misshandlande mor på Nearly Midnight, Honolulu så finns det inga trallvänliga gitarrslingor att gömma sig bakom. Det är bara till att resignera och omfamna den ångestframkallande diskbänksrealism som effektivt bakas in i frasen "my mother, she did not love me". Den nästintill lika avskalade Where Did I Leave That Fire avhandlar Cases depression och hur den lämnade henne inspirationslös och utan någon uppenbar riktning i livet.

Kanske är det inte årets mest upplyftande lyssning man erbjuds, men istället förmodligen den starkaste. Och enbart elände och lidande är det inte heller. Identitetsöverskridande Man är en powerpopkänga värdig The New Pornographers kvalitetsstämpel och Local Girl fortsätter i det välbekanta spår av pseudocountry som varit ett signum för Case sedan Blacklisted. Dock blir upplevelsen som starkast när hon visar upp människan när den är som svagast.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA