x
Basia Bulat: Tall Tall Shadow

Basia Bulat
Tall Tall Shadow

Basia Bulat: Tall Tall Shadow

GAFFA

Album / Secret City
Utgivning D. 2013.09.27
Recenserad av
Mathias Jensen

Fråga mig om tio år och jag kanske inte kommer ihåg det här. Men viss musik är sådan i sin natur: Den lever i det absoluta nuet och självdör efter att du har hört det. Basia Bulats senaste album är ett SMS-meddelande som försvinner efter att du läst det. Det är en bomb och explosion du bara måste hinna se.

Varför? För att det här så här nära vi kommer att höra Basia Bulat bli en helt fantastisk krock av Ane Brun och ett vildsint Arcade Fire.

Titelspåret brinner i båda ändar, och från precis första trumslaget i den låten är agendan satt, programförklaringen berättad. Det här är inte ditt vanliga singer-songwriter-album. Det är något mer och något större i alla avseenden: Produktionen är tjock och tät, ljudbilden så djupt förankrad i det sakrala, stämmorna och körerna låter som religiösa klagorop, rytmiken närmast besläktad med Fleet Foxes. Personligen är det det bästa från några av mina favoritvärldar.

Det är ett sorgearbete och ett album som tar i från tårna och aldrig slutar kämpa. Det känns och låter som ett ambitiöst livsverk, vare sig det handlar om svulstig produktion eller de små handklapp som ackompanjerar rösten. It Can't Be You är – tillsammans med Song For Zula – årets sköraste låt. Och hösten 2013 börjar och slutar med Basia Bulat. För att hon slåss för att höras, för att hon låter depression bli det vackraste som hänt sedan Palma Violets skrek om sommarvin tidigare i våras.

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA