x
Mark Lanegan: Imitations

Mark Lanegan
Imitations

Mark Lanegan: Imitations

GAFFA

Album / Heavenly
Utgivning D. 2013.09.16
Recenserad av
Kristofer Hadodo

Knappt har ridån gått ner efter Black Pudding, Mark Lanegans vårsläpp i lag med Duke Garwood, förrän samme Mark Lanegan släpper ännu ett alster. Den här gången tolkar han andras verk.

Som pojke beundrade Mark Lanegan föräldrarnas skivor med Dean Martin och Frank Sinatra. Det var musik med stråkarrangemang och trumpna mansröster oavsett om musiken var sorgsen eller ej. Countrymusiker som Willie Nelson och Johnny Cash gick också varma i hemmet. Samma känslor som dessa skivor gett Mark Lanegan, både som ung och än idag, har han sett fram emot att få återskapa. Ett otal projekt och samarbeten och turnéer har dock kommit i vägen. Men på Imitations är tiden mogen. Det handlar emellertid inte enbart om original från 60- och 70-talen utan här finns också modernare kompositioner av Chelsea Wolfe, Nick Cave And The Bad Seeds och The Twilight Singers.

Rösten är öm, melodierna är varma och tempot är stillsamt, vaggande. Det finns väldigt lite på Imitations som vittnar om en ärrad veteran vars karriär tog fart redan i Screeming Trees och därefter fortsatte i Queens Of The Stone Age, i The Gutter Twins, i Soulsavers och så vidare.

Tolv covers är förstås en smula fantasilöst, men uttrycket är åtminstone behagligt nog för att göra Imitations värd att lyssna på.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA