x
Múm: Smilewound

Múm
Smilewound

Múm: Smilewound

GAFFA

Album / Morr Music
Utgivning D. 2013.09.06
Recenserad av
Josefine Hildingsson

När isländska Múm släpper sin sjätte fullängdare låter det luftigt och vackert. Det stickiga och repetetiva introt på Toothwheels lockar lyssnaren in men det när Hildur Gudnadottirs röst träder in är det själva definitionen av skönhet. Hennes röst är helt enkelt fantastisk.

Omslaget med tänder och deras rötter uppradade som ett leende konnoterar snyggt till både nyss nämnda spår men också till albumtiteln Smilewound. De skapar krockar mellan lätt och tungt och ljust och mörkt. Ett sår av ett leende. Eller som The Colorful Stabwound, en liten pärla till drum'n'bass-skapelse.

Det är något sugande över de plockande harporna och de elektroniska beatsen för att inte tala om de gråtande stråkarna. Och pianot som porlar fram som en bäck i den vackraste av isländska skogar. I Múms fall kan man verkligen tala om atmosfärisk musik. Det är något nästintill sagolikt över både musiken och sången. Trots att det till stor del handlar om våld och smärta. De har också lyckats locka till sig en prominent gäst i form av Kylie Minogue som lånar sin röst till sista och fina spåret Whistle.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA