x
Xenia Kriisin: Hymn

Xenia Kriisin
Hymn

Xenia Kriisin: Hymn

GAFFA

Album / Luxury
Utgivning D. 2013.09.25
Recenserad av
Camila Astorga Díaz

Det krävs lika delar mod och dumdristighet för att våga göra ett album som lånar friskt men ändå har ett eget sound. Hymn är ett kaosartat mirakel. Det vibrerar av storhetsvansinne. Det river tag, kastar loss, drar med en utan att be om lov först. Det beror mycket på att rösten får lov att stå i centrum, med den bänds och vrids musiken som om den vore en trögflytande massa som plötsligt glittrar.

Xenia Kriisin lyckas med sin souliga, jazziga stämma få musiken att stampa och frusta. Det är svårt att inte trollbindas, att upprymt längta efter nästa ton trots att det egentligen inte är någon fart i musiken. Den pulserar långsamt och vilar tryggt i sin enkla uppbyggnad. Xenia Kriisin har tonsatt hjärnans impulser, skrivit rader som låter som om hon tjuvlyssnat innanför bröstet på en samtidigt som man inte kan gissa sig till hur nästa strof kommer att låta.

Det vackra är hur hon tar sig an musiken, med en otrolig respekt inför varje ton och med en total respektlöshet gentemot lyssnaren. Det är ett äventyr, en psykedelisk tripp, en kompass som pekar åt alla håll samtidigt. Efter att ha lyssnat på Hymn kommer de mest välbekanta omgivningarna inte att vara sig lika.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA