x
Crystal Stilts: Nature Noir

Crystal Stilts
Nature Noir

Crystal Stilts: Nature Noir

GAFFA

Album / Sacred Bones Record
Utgivning D. 2013.09.16
Recenserad av
Daniel Andersson

Brooklyn-bandet Crystal Stilts har sedan starten valt att leverera snabba kickar. Med reverbknappen ständigt nedtryckt och en känsla för enkla melodier, har de explosiva indiepoplåtarna avlöst varandra. Och bland dessa element har Brad Hargetts pratsång – inbäddad i snillrika retrogitarrer – svävat likt en osalig ande bland tamburiner och trummor. Enkelhet har gått före komplexitet, men förändringar råder på nya och tredje fullängdaren Nature Noir, på gott och ont.

Tydligare än tidigare går det att spåra referenser till 60-talets psykedeliska folkrock, och tempot har mattats för ett mer reflekterande intryck. Arrangemangen är mer komplexa – istället för att gå den raka vägen, tillåts ljudbilden att ta snirkliga omvägar. En ljudbild som polerats sedan sist. Dessvärre tenderar musiken att bli intetsägande, ungefär som ett bröllopstal utan poäng. Alla väntar på vändningen, men ingenting händer.

Det är givetvis roligt att ta del av ett bands kreativa utveckling, och på albumspåret Future Folklore sammansmälter gammalt och nytt på ett strålande sätt. Detta är en låt med oemotståndligt driv, vars gitarrslinga är lika giftig som en utsvulten kobra. Alla pusselbitar faller på plats.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA