x
Janelle Monáe: The Electric Lady

Janelle Monáe
The Electric Lady

Janelle Monáe: The Electric Lady

GAFFA

Album / Atlantic
Utgivning D. 2013.09.11
Recenserad av
Tina Berglund

Janelle Monáe har kapat den mur som tidigare omringat sångerskan sedan de första tonerna på EP:n Metropolis: The Chase Suite. Byggstenarna på The Electric Lady är betydligt mjukare i kanterna och funken tyvärr något nertonad. Det figurerar bland annat ett gäng känslosamma ballader tillsammans med en öppen och mer sårbar Janelle.

På låten Victory sjunger hon "today I feel so trouble deep inside, I wish the tears would roll back in my eye", vilket bara är ett av många exempel där sångerskans sköra sida träder fram, trots ett polerat yttre.

The Electric Lady bjuder på en mäktig filmisk entré likt dess föregångare The ArchAndroid. För att följa upp med den soulfulla och något rockinfluerade Give Em What They Love tillsammans med Prince på falsett. Titelspåret däremot hålls ihop av oldschool R&B och tankarna förs direkt till Mary J Blige. Gissningsvis beror det delvis på Solanges medverkan eller helt enkelt på grund av att Janelle valt att kommersialisera musiken. Därför är den hyllade R&B-sångaren Miguels medverkan inte alltför chockerande på kärlekshyllningen Primetime.

Trots den något oväntade känslostormen lyckas Janelle även få med en av hjärtefrågorna: Kvinnorna i dagens samhälle. Där The ArchAndroid snarare handlade om förtryckta kvinnor tar The Electric Lady vid och lyfter istället fram de starka förebilderna.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA