x
Melissa Horn: Om Du Vill Vara Med Mig

Melissa Horn
Om Du Vill Vara Med Mig

Bland fängslande mörka intryck och tama anonyma stunder.

GAFFA

Album / Sony
Utgivning D. 2013.10.02
Recenserad av
Kristofer Hadodo

Tilltalet i rösten är svårt att värja sig mot. Melissa Horn är så direkt och så rak i sitt budskap att hon verkar uppenbara sig mitt framför lyssnarens ansikte. Och den som hamnar öga mot öga med sångerskan har inget val. Åtminstone inleds nya albumet med detta intryck. Kompet är sparsamt, kantslagen håller en alert. Det finns en kort rad i Natten På Hotellet där Melissa Horn darrar på rösten. Det gör antagligen lyssnaren också. För återigen känns allting så farligt nära.

Den tunga stämningen lättar i spår nummer tre. Ljuset tilltar. Skivan fängslar inte längre på samma sätt. I Drömmen Om Alice återkommer däremot det första intrycket och panikkänslan från Mikael Wiehes vackert vemodiga Flickan Och Kråkan gör sig påmind. Och så väcks förstås frågorna: Vem är Alice? Var har hänt? Öronen spetsas. Sen blir det tamt igen. Anonymt.

I Nog Nu är sången pratig, arrangemanget minimalt. En stilla trumma, en enkel gitarr. Och så en stråke och ett soft hummande. Och en briljant final: "Om jag vore du, så hade jag fått nog nu". Utandning. Slut.

Melissa Horn har aldrig behövt några stora gester för att hitta sin publik utan hon har använt rösten, tilltalet, tonen. Det harmoniserar och det berör. Och det lär räcka för att hennes fjärde album ska stå sig bland höstens viktigaste svenska släpp.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA