x
Lisa Miskovsky: Umeå

Lisa Miskovsky
Umeå

Lisa Miskovsky: Umeå

GAFFA

/ RCA
Utgivning D. 2013.09.18
Recenserad av
Magnus Sjöberg

Lisa Miskovsky fortsätter att försöka förnya sig, försöka hitta en annan ljudbild. Soundet på förra albumet Violent Sky var lite mörkare än de tidigare, och det fanns en attraktiv spänning i mötet med de på ytan lätta melodierna, mellan det dova och det ljusa. Inte mycket av den spänningen finns kvar här.

Det känns däremot som att Lisa Miskovsky här tar steget in i den lite anonyma ljudbilden som oftast steril och teflonbeklädd tuggummimusik brukar kläs i, ett grepp som inte är helt lyckat. Det låter som att melodierna får kämpa för att nå ut; det känns som att låtarna inte får vara de låtar de är, det känns som att hennes särart försvinner i uttrycket än mer än det gjort tidigare. Det känns nästan intetsägande emellanåt.

Dock inte alltid; Lisa Miskovsky har alltid kunnat låta låtarna växa sig starkare än sin omgivning, det har alltid varit ett grundmaterial som stått emot alla arrangemang som inte stärkt dem. Fast här är låtarna väl profillösa och kontexten så pass jämntjock att de nästan aldrig tillåts sticka ut och växa. Som titeln antyder är det i princip ett konceptalbum, en hyllning till Västerbotten och Umeå. Det är hedervärt. Synd bara att den lyser så blekt.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA