x
Moby: Innocents

Moby
Innocents

Moby: Innocents

GAFFA

Album / Little Idiot
Utgivning D. 2013.09.27
Recenserad av
Kristofer Hadodo

Richard Hall hade inga större ambitioner med Moby-albumet Play när han spelade in det i sovrummet 1998-1999. Till webbtidningen The Weeklings berättade den 48-årige musikern i augusti att han tyckte det var ett medelmåttigt alster, tämligen experimentellt och att han trodde det snabbt skulle glömmas bort. Dock tog världen större notis och hittills har skivan sålts i 12 miljoner exemplar.

Innocents är ännu en lo-fi-anrättning, inspelad i Mobys nya Los Angeles-bostad med hjälp av Mark Stent – rutinerad producent som arbetat med de senaste 15 årens absolut största popstjärnor. Svårt dock att sätta fingret på hans medverkan. Melankolin som varit Mobys främsta signum i snart hela karriären är uppenbar; musiken är släpig, soundet tjockt grådisigt. De syntetiska stråkljuden som sveper genom varje låt känns alltför bekant (Moby verkar inte ha förnyat sig en millimeter), pianot låter billigt och de programmerade trummorna orkar knappt bära beatet.

Att Moby håller tyst är skönt. Runt honom samlas nämligen vokalister med egna texter, och bättre röster. Damien Jurado och Cold Specks håller intresset uppe. Piggast är den pampiga kör som genomsyrar The Perfect Life.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA