x
Pearl Jam: Lightning Bolt

Pearl Jam
Lightning Bolt

Rock med klös gör grungeveteranernas tionde studioalbum briljant

GAFFA

Album / Universal
Utgivning D. 2013.10.14
Recenserad av
Kristofer Hadodo

Pearl Jams skivor brukar kräva många varv på skivtallriken för att låtarna ska sätta sig. Den här gången har det varit en osedvanligt kinkig process att komma in i materialet. Lightning Bolt har spelats in under två omgångar; den första låthälften redan för ett par år sedan, den andra något senare. Detta är emellertid svårt att peka på under lyssningen, för skivan ger ett jämnt intryck soundmässigt.

Första smakprovet Mind Your Manners ger en hyfsad idé om uttrycket på gruppens tionde studioalbum. Visst, singeln är både hårdare och kortare än det övriga materialet, men den har klöset som Pearl Jam klamrat sig fast vid och detta klös känns särskilt väl även i titelspåret.

Seattlegruppen anlitar återigen Brendan O'Brien för producentuppdraget och han lyckas bevara den eldiga och rockiga sträng som slogs an på Backspacer för fyra år sedan; korta låtar med riff i centrum. Eddie Vedders sparsmakade ukulele-fas har dock förbytts. I stillsamma stycken som Sirens och Pendulum samsas istället hela bandet med strålande resultat.

De svagare ögonblicken – slappa Yellow Moon och den struttiga Let The Records Play – kanske växer till sig senare. Lightning Bolt rymmer hur som helst tillräckligt med material för att utgöra ännu ett briljant Pearl Jam-album, det tionde i ordningen.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA