The Exploding Boy: Four

The Exploding Boy
Four

The Exploding Boy: Four

GAFFA

CD / Sound Pollution
Utgivning D. 2013.10.18
Recenserad av
Daniel Hånberg Alonso

Stockholmsgruppen The Exploding Boy är med sitt passande betitlade fjärde album Four tillbaka med den 80-talsinfluerade postpunk – med en släng av goth – de kämpat med att slå sig fram på. Att bandnamnet är hämtat från en B-sida av genregudarna The Cure visar var de har ställt skåpet. Kläderna går i nyansen emo, håret svartfärgat och texterna mörka. The Exploding Boy bjuder på klassisk postpunk som låter på precis det där kvällshöstiga introverta sätt man vill att det ska göra.

Influenserna hittas lätt i bland annat Dark City Pt. II med sina Joy Division-guror och det oerhört brittiska soundet i Awful. Att gruppen gör postpunken ära är det ingen tvekan om. Med låtar som riffiga singeln Street Cliché är det förståeligt att The Exploding Boy gjort sig ett namn på scenen. Frågan är bara om de kan ta sig ur det ännu avtryckslösa som gjort att de till exempel inte slagit lika stort i England där deras sound går på dussinet.

Four är ett riktigt bra album som (vilket låter som en repad skiva att säga om gruppen) hade kunnat vara ännu bättre ifall de vågat ta ut svängarna mer.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA