x
Of Montreal: Lousy With Sylvianbriar

Of Montreal
Lousy With Sylvianbriar

Of Montreal: Lousy With Sylvianbriar

GAFFA

Album / Polyvinyl
Utgivning D. 2013.10.08
Recenserad av
Emelie Fredriksson

Of Montreal med den teatrala Kevin Barnes i spetsen, har aldrig haft tid att cementera sig genremässigt. På 90-talet hörde de till indiepopparnas husgudar, sen gick de över till electronica och så vidare till funkscenen. Nu, med bandets tolfte album, har Barnes skalat av alla forna lager, hittat tillbaka till popursprunget, men svept in det i en retromantel. Lousy With Sylvianbriar, doftar 70-talets countryrock långa vägar.

Skivans spår skrevs under en tvåveckors-period under en självvald isolering i San Francisco. En stad Barnes valde just på grund av sitt historiska värde för hippierörelsen. När man nu lyssnar igenom skivan är det inte svårt att drömma sig tillbaka till tiden då mockavästar och pilotbrillor var hetaste mode.

Öppningsspåret Fugitive Air låter som den påtänktes en sommardag på 70-talet. Samtidigt som det finns tydliga referenser från dåtidens rockgudar på skivan så återfinns även tongångar från indiescenen. Barnes har tagit stor inspiration av Sylvia Plath under skivans tillkomst, vilket förklarar de stundtals mörka och cyniska texterna. Och även varför det ibland låter lika mycket Belle & Sebastian som Neil Young.
Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA