x
San Fermin: San Fermin

San Fermin
San Fermin

San Fermin: San Fermin

GAFFA

Album / Downtown
Utgivning D. 2013.11.11
Recenserad av
Josefine Hildingsson

Om The Nationals Matt Berninger och Nick Cave fick ett barn tillsammans och lät en symfoniorkester uppfostra avkomman hade det här varit resultatet. San Fermin är vemod, ångest och skönhet samlad i en behändig liten gestalt som ett album utgör. Med ett överflöd av spår, hela 17 stycken, tycks det liksom aldrig ta slut heller. Lyckligtvis.

Det hade kunnat tippa över långt in i det storvulna och pompöst känslosamma när det ibland närmar sig desperat tonårspoesi rent textmässigt. Men sådant tar man udden av redan i Crueler Kind när en av sångerskorna sjunger "I wouldn't worry, your melodramas are embarassing". Hela albumet handlar om att vara ung och om ung kärlek så en del banaliteter måste förlåtas. De är på rätt plats här.

Bandets ledare, Ellis Ludwig Leone, är bara 23 år och har studerat komponerande vid Yale. Föga förvånande har han hjälpt både The National och Sufjan Stevens med arrangemang. Men här har han alltså skapat en ytterst genomtänkt skiva, att lyssna på från början till slut för att få hela historien och alla små detaljer, i ett eget namn. Ett förtjänstfullt arbete.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA