x
M.I.A.: Matangi

M.I.A.
Matangi

M.I.A.: Matangi

GAFFA

Album / Interscope
Utgivning D. 2013.11.05
Recenserad av
Kristofer Hadodo

Februari 2005. Hektiskt promoschema. Trist töväder. Inte precis Stockholms bästa sida. Men så blev det kväll och än fanns energi kvar. Tillsammans med en körsångerska och med dåvarande pojkvännen Diplo bakom spelarna gick M.I.A. ut hårt och bjöd Café Opera på ett svängigt party med bejublade extranummer.

Redan där stod det klart att Matanghi Arulpragasam skulle förbli ett unikum med potential att slå riktigt stort. Resan från debutsingeln Galang till fjärde albumet Matangi har tagit ganska exakt tio år, och genom karriären har M.I.A. gjort flera djärva avtryck i populärkulturen – bland annat ett berömt långfinger i nationell amerikansk TV. Vad bjuds den här gången, förutom de tre singlar som föregått det flerfaldigt framskjutna albumet?

Artisten beskriver själv Matangi som en blandning av hennes tre första skivor och visst känner lyssnaren igen sig. Sången är pratig men pigg, ibland med effekt. M.I.A. låter nonchalant och divig men samtidigt lekfull. En smart mix. Musiken bygger på fundament av dancehall, hiphop och electro som gärna rör sig vidare genom ytterligare genrer, ytterligare kontinenter. Gränserna känns dock onödigt suddiga och det släpiga tempot rimmar inte alla gånger med den tunga djupbasen. Helhetsintrycket är ganska rörigt, lite väl trögt och definitivt för långt.

Inte den starkaste given i M.I.A.:s katalog men Matangi bevarar hennes unika och djärva uttryck och bjuder åtminstone på ett par riktigt sköna låtar.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA