x
Lindi Ortega: Tin Star

Lindi Ortega
Tin Star

Lindi Ortega: Tin Star

GAFFA

Album / Last Gang Records
Utgivning D. 2013.10.18
Recenserad av
Magnus Sjöberg

Det känns som att det var alldeles nyss som Lindi Ortega släppte sin Cigarettes & Truckstops, som bitvis var en liten nova på countryhimlen, men som ibland också kändes lite väl friktionsfri. Om än intensiv och vacker, så strök den lite medhårs. Men när man lyssnar till Tin Star är saker och ting annorlunda; som att det är något man längtat efter alltför länge.

Det är som en lisa, en uppenbarelse, en frälsning. Hennes röst, den countryraffinerade, men ändå så mångfacetterade, ändå så omfångsrik i sitt uttryck. En röst som inte kunnat vara något annat, i låtar som tröstar och lenar och ändå har utrymme för desperation och vildsinthet. En röst som går direkt till hjärtat, en röst som tillför mod, tröst, styrka och lycka.

Allt detta till låtar som alltid har sitt ursprung i countryn, men som också lånar friskt från 50-talsrocken, rumban och från romantiska musikalideal. Twanggitarrestetik. Haciendeasvalka. På samma gång den lena och gråtande, klassiska, Dolly Partonska tidlösheten som en dimensionsöppnande populärmusikalisk relativism är avskalat på allt irrelevant. Ett album som spikar fast countrytraditionens attraktiva estetik samtidigt som det vidgar perspektiv. Storartat!

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA