x
Golden Suits: Golden Suits

Golden Suits
Golden Suits

Golden Suits: Golden Suits

GAFFA

Album / Yep Roc
Utgivning D. 2013.10.20
Recenserad av
Emelie Fredriksson

Bakom det glimrande namnet Golden Suits finner vi den multi-instrumentale Fred Nicolaus. Han har figurerat inom musikkretsar sedan ett par år tillbaka, mest känd som ena halva av Department Of Eagles (andra halva är Grizzly Bears Daniel Rossen). Den självbetitlade solodebuten är resultatetet av en personlig konkurs och en stor fascination för författaren John Cheever.

En stor anledning till albumet och soloprojektets tillkomst beror på ett uppbrott från en längre relation, vilket även är ett återkommande tema på skivan. Detta, ackompanjerat med sångarens känsloladdade röst, lämnar ett ärligt och utelämnande intryck. Albumet är till stora delar en one man show, men Nicolaus har även fått hjälp av artister som Grizzly Bear, Ava Luna och Mason Jar Music.

Folkpopen på albumet är stiligt arrangmang av piano, stråkar och handklapp. Men de allra bästa låtarna är de som vågar sticka ut näsan och där Nicolaus vågar släppa bassängkanten. Det lekfulla spåret Swimming In 99' och den mer avklädda Restaurant Song är båda låtar som vinner stort på att Nicolaus låter sällsamheten, som annars präglar skivan, vila. Sällsamhet i för stora doser kan lätt leda till att man tappar fokus, vilket är den här skivans stora fallgrop.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA