x
AFI: Burials

AFI
Burials

AFI: Burials

GAFFA

Album / Republic
Utgivning D. 2013.10.22
Recenserad av
Kristofer Hadodo

Efter en titt i diskografin kan man snabbt konstatera att det amerikanska rockbandet AFI (A Fire Inside) flitigt ömsat skinn genom karriären. De nuvarande medlemmarna har hållit ihop sedan 1998 och kanske är de många stilbytena deras sätt att inte ta kol på varandra.

Från början av 90-talet hamrade gruppen ut melodiös hardcore där kvantitet ibland gick före kvalitet. Lagom till millennieskiftet hade den förfinat sitt uttryck och släppte The Art Of Drowning – ett av 00-talets absolut bästa album inom hård rock. Den skivan skulle aldrig låta som den gör om det inte vore för AFI:s stora kärlek till Misfits. På efterföljaren Sing The Sorrow – första släppet på majorbolag och inspelad med två stjärnproducenter – tog man skräckpunkkonceptet så långt det var möjligt och nådde amerikanska topplistans femte plats. Fast beslutna om att nå förstaplatsen anammades det då så populära emo-konceptet på Decemberunderground 2006 och succén var ett faktum.

I år släpper AFI nya albumet Burials på nytt bolag. Soundet är återigen förändrat. Framför allt är stilen lugnare, mer avskalad och mindre glammig, medan temat är fortsatt väldigt svart. Gitarristen Jade Puget har ensam skrivit all musik och resultatet är en tämligen anonym variant inom alternativ rock. Låtmässigt excellerar AFI inte på denna giv men här finns ett par glada utrop, till exempel Wild.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA