Mauro Scocco: Årets Julklapp! Andra Utgåvan

Mauro Scocco
Årets Julklapp! Andra Utgåvan

Mauro Scocco: Årets Julklapp! Andra Utgåvan

GAFFA

CD / EMI
Utgivning D. 2013.11.27
Recenserad av
Mathias Jensen

När syrsan och julvärden Benjamin presenterar sina vykort på julafton, gör han det silat genom en helhetsvadderad julefrid. Där vill man vara och gosa. Men det är nästan omöjligt att dra en linje mellan honom och popsångerna om julen. Julsången är ofta det diametralt motsatta, en klapp paketerad med ett kraftigt snöre bjällerklang, men där varje klang klingar ut i närmast kroniskt saknad, och spår i snön som leder rakt tillbaka till svunna tider. Då man hade varandra och var tillsammans.

Julsången är speciell i det att den inte bara är en ständig påminnelse över att den faktiska tiden brinner upp och vi blir äldre, den är också den enda genren i världen som tillåts att vara nostalgisk. För julens hela natur är nostalgisk, draperad i fred, kärlek och glädje på ena sidan, och beklädd med världens största sorg i andra änden. När Mauro Scocco sjunger om julen är allt därför i sin ordning. Om någon borde tilldelas ensamrätt på att skildra julen är det Mauro. Han är för julen vad Winnerbäck och Horn är för årstiden höst. Att han gör det genom att nästan helt och hållet återutge sin jättesuccé från förra jul känns som en kommersiell dolk i julens väsen, dock.

Det är synd på en så väldigt fin skiva, och det är synd när singeln – Vita Vägen Hem – är ett så väldigt fint inlindat paket från honom till oss. Att det som vanligt knappt går att lyssna på Mauros texter betyder ingenting när saknaden trots allt når fram. Det är så här vi mår en gång varje år. 

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA