x
Kartellen: Ånger & Kamp Del 2

Kartellen
Ånger & Kamp Del 2

Kartellen: Ånger & Kamp Del 2

GAFFA

Album / Soblue Music
Utgivning D. 2013.11.27
Recenserad av
Damir Sepulveda Espinoza

Omslukande ångermardrömmen Återfall drar ner en långsamt till samvetskvalets avgrund. Det ångar av demoner på ett vis som påminner om Texas-legenden Scarfaces expressiva, plågade röst. Återfall är djupt personlig och det hörs att det är skrivet av Kartellens rappare, Sebbe Staxx, istället för genomfört på det vanliga arbetssättet – rap över Kartellen-medlemmarnas, och specifikt, livstidfängslade grundaren Leo "Kinesen" Carmonas texter. Staxx flyt hittar ett komfortabelt spår när de egna känslobeskrivningarna följs upp av saboterande impulser som: "varje gång jag rest mig upp, efter slickat såren/ så står nån fitta där och viftar med påsen".

Nästa kapitel kring Kartellen, Ånger & Kamp Del 2, peakar med den låten men är lika omtumlande resten av vägen. Orsak och verkan detaljeras utförligt och versdramorna är pålitligt starka. Budskapet, kriminalitetens baksidor och de sociala problemen, lider dock något i presentation. Det är som att Kinesen har packat in så mycket ord i texterna att det går ut över Staxx flyt. Men den råa, expressiva rösten är alltid kraftfull nog att bära texternas tyngd och känslor.

Producenten Stress, som står bakom Abidaz nyligen hyllade albumdebut In Och Ut, bjuder på en sedvanlig proffsigt polerad och varierad ljudbild. Via samplingar, eller andra vägar, så komplementerar det Kartellens vrede, frustationer och glimtar av hjärta med vördnad och bombasm.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA