x
Pugh Rogefeldt: 73 – Från Stora Gatan 51 Till Hog Farm

Pugh Rogefeldt
73 – Från Stora Gatan 51 Till Hog Farm

Pugh Rogefeldt: 73 – Från Stora Gatan 51 Till Hog Farm

GAFFA

Bog / Norstedts
Utgivning D. 2013.08.08
Recenserad av
Magnus Sjöberg

Pugh Rogefeldt släppte sin fullängdsdebut Ja Dä Ä Dä 1969. Ett album som inom kort kom att bli lite av en milstolpe i svensk rockhistoria, i det att den ses som det första rockalbumet med svenska texter, det som visade att det faktiskt gick att sätta svenska ord till musik utan att hamna i samma fack som Cornelis och Fred Åkerström.

I 73 – Från Stora Gatan 51 Till Hog Farm berättar Pugh själv om de första åren av musikkarriären. Det är hans egen historia, hans eget perspektiv och det behandlar i praktiken, bortsett från ungdomsåren, artisten Pugh. Den musikaliska tillvaron. Om hur debuten kom till, om turnéer, möten, samarbeten. Allt berättad i en lite ryckig kronologi, ofta driven framåt via anekdoter och enstaka nedslag. Allt berättat i ett rappt tempo, på ett oefterhärmligt språk, på ett väldigt personligt sätt. Bilder. Många bilder.

Det personliga tilltalet väger upp lite grann av det smått distanserade berättandet. Man kommer inte Pugh Rogefeldt nära genom de här åren. Det är väldigt sällan någon annan än den officielle Pugh lyser fram i texten, bortsett från de korta, men smärtsamt intensiva och poetiska styckena om kärleken Yvonne. Som också ger motiv och förståelse för oviljan att släppa läsaren närmare inpå sig.

Biografin sträcker sig från ungdomsåren till inspelningen av Bolla Och Rulla 1974; de mest intressanta och kreativa åren av Pughs karriär. Han förkunnar att han kanske någon gång återkommer och berättar om resten av karriären, men att det inte alls är säkert. När man sluter boken är det den ovissheten och tomheten som gnager.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA