x
Leila K: Historien om Leila K

Leila K
Historien om Leila K

Leila K: Historien om Leila K

GAFFA

Bog / Lind&Co
Utgivning D. 2013.10.17
Recenserad av
Emelie Fredriksson

Jag streckläser den, boken om Leila K. Petter Wallenbergs porträtt av Leila El Khalifi från Bergsjön tar avstamp i kapitlet Hitta Leila. Enligt surr på stan kan hon finnas på Stadsmissionens härbärge. Eller plattan. Någon har sett henne skrika fula saker på Hötorget. Författarens jakt på Leila K leder honom till de utslagnas Stockholm och målar upp den forna eurodiscostjärnans uppgång och fall samtidigt som vi bjuds in till en dans med huvudstadens hemlösa.

Det är ingen perfekt biografi, men Leila K:s liv har långt ifrån varit perfekt. Gamla vänner och personer i musikbranschen ger sin bild av vad som egentligen hände mellan turerna som tog henne från hyllad stjärna till ett liv på gatan. Petter Wallenberg försöker hänga med. Personintervjuer blandas med sakfakta om musikvärlden under slutet av 80-talet och in på 90-talet. Leila K blir hyllad av MTV. Rymmer till Ibiza. Hoppar av sitt dåvarande kontrakt. Gör en comeback i början av 90-talet och bli 1993 års mest säljande kvinnliga artist. I Europa.

Samtidigt år 2000-nånting jagar Petter Leila för att spela in nytt material till en skiva. Efter 260 sidor är det inte slut, men boken lämnar oss där. Inte bara Leila K vill stämma författaren för låtstöld och förtal när boken lanseras. Karusellen runt artisten verkar aldrig vilja sluta snurra.

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA