x
Neneh Cherry: Blank Project

Neneh Cherry
Blank Project

Neneh Cherry: Blank Project

GAFFA

Album / Smalltown Supersound
Utgivning D. 2014.02.25
Recenserad av
David Gustavsson

1989 släppte Neneh Cherry sin hyllade debut Raw Like Sushi. Hennes mix av rap, R&B, soul och triphop var banbrytande – och skivan gjorde Cherry till en av Sveriges mest framgångsrika musikexporter. 

Blank Project är hennes första soloalbum på hela 17 år. Londonbaserade Four Tet (Kieran Hebden) har producerat skivan som är ett samarbete mellan Cherry och engelska elektroduon RocketNumberNine. Som grädde på moset gästar Robyn på spåret Out Of The Black.

Skivan spelades in och mixades på fem dagar och låter inte som något annat Cherry gjort tidigare. Soundet är minimalistiskt, kargt och dovt. Ackompanjemanget består endast av enkla basfigurer, ett fåtal synthar och slappa livetrummor. Cherrys jazziga, soulfulla och naket råa röst bär fram låtarna. Hon använder hela sitt register och växlar mellan spoken word-rap, visksång och wail.

Hennes sångteknik är både följsam och snyggt skev. Hon anpassar sig, likt en kameleont, till de många skiftningarna i RocketNumberNines nyansrika ljudlandskap som andas jazz, soul, R&B, dub och avantgardistisk elektro. Anslaget är ibland aggressivt och klubbigt som i Dossier och Weightless. Men även suggestivt och tillbakalutat som i gåshudsfina Bullshit.

I sin helhet är Blank Project ultramodern, originell, mångskiktad och experimentell utan att bli svårtillgänglig och introvert.  


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA