x
Fishermen: Patterns And Paths

Fishermen
Patterns And Paths

Fishermen: Patterns And Paths

GAFFA

Album / Skudge White
Utgivning D. 2013.12.20
Recenserad av
Fredrik Franzén

Det finns ett fint ögonblick halvvägs genom Richie Hawtins 15 år gamla mix-experiment Decks, EFX & 909 då han plötsligt mixar in Nitzer Ebbs dänga Let Your Body Learn över sin egen rökare Minus Orange. Det är fint inte för att det avslöjar Hawtins rötter eller för att det förklarar de frisyrer han senare kom att anlägga. Nej, det är fint för att det tydliggör en musikalisk koppling som alltför sällan framträder, nämligen den mellan techno och industri. Man talar ju ofta om hur betydande Kraftwerk och Giorgio Moroder varit för genren. Men sällan om Cabaret Voltaire eller Skinny Puppy. Orättvist.

Den svenska duon Fishermen behöver dock inte sampla Nitzer Ebb för att kopplingen ska vara klar. Deras oborstade, analoga borrmaskins-techno är nämligen rostig och brutal och låter lite som om Speedy J remixar Ministrys Land Of Rape And Honey. Fast bara lite. Mest låter det som Fishermen.

Debutalbumet Patterns And Paths är alltså hårt. Mycket hårt. Faktum är att det är svårt att lyssna på dess första hälft utan att ägna sig åt någon slags fysisk aktivitet, som att dansa, springa eller slå på köttstycken. Andra halvan är något lugnare, men det är marginellt och snarare en fråga om lägre BPM än lägre intensitet. Här finns dock tillräckligt mycket variation för att det ska förbli intressant i nästan 60 minuter, vilket är allt annat än vanligt i genren.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA