x
Bruce Springsteen: High Hopes

Bruce Springsteen
High Hopes

Bruce Springsteen: High Hopes

GAFFA

Album / Sony
Utgivning D. 2014.01.10
Recenserad av
Björn Schagerström

High Hopes har New Jerseys kanske kändaste invånare framför allt samlat låtar som inte hittat sin plats på de ungefär sex album han gett ut under 2000-talet. Gamla tagningar blandas med nya, som när avlidne Clarence "Big Man" Clemons saxofon hörs vid sidan av Tom Morellos experimentella gitarr.

Morello är enligt Springsteen gnistan som satte fyr på idén till inspelningssessionerna som utmynnade i High Hopes. Den forne Rage Against The Machine-gitarristen ersatte Steven Van Zandt på en del av E Street Bands senaste turné och Bruce fattade tycke. Men tyvärr är Tom Morellos effektspäckade gitarr knappast en frälsning för Springsteens sound, oftast känns den mest onödig och störande. Som bäst är det snarare när den håller sig i bakgrunden.

High Hopes är av förståeliga skäl en ganska olinjär skiva som bär spår av Bossens musikaliska utflykter under det senaste decenniet, raka rockbagateller, upplyftande stråkar, mandoliner och dystra nedtonade tongångar omvartannat. Finast är skivan när den lyfter fram den framlidne Danny Federicis orgel i avskalade The Wall, berättelsen om en New Jersey-rockare som inspirerade Springsteen i tonåren, skickades till Vietnamkriget varifrån han inte återvände.

Och ja, jag faller faktiskt för den varma allvarsamma cover-versionen av Suicides Dream Baby Dream, ett band som redan influerade Springsteen på det kusliga och fantastiska Nebraska-albumet för över 30 år sedan.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA