x
Det Stora Monstret: Det Stora Monstret

Det Stora Monstret
Det Stora Monstret

Det Stora Monstret: Det Stora Monstret

GAFFA

Album / Suncave
Utgivning D. 2014.01.22
Recenserad av
Maria Stacke

Jacob Johansson har gjort ett album om rädsla. Om rädslan för att allt ska gå åt helvete (igen), för att göra ett litet snedsteg, för att den du älskar inte ska ligga bredvid dig när du vaknar. Ett album som konstaterar att livet, i många avseenden, inte handlar om att leva, utan om att hålla ut. Det är med andra ord ett ganska deppigt album. Och att skriva deppigt är ingen enkel uppgift. Det blir ofta självömkande och fånigt. Ändå lyckas Johansson med det motsatta – han berör och faller sällan i förutsägbara fallgropar.

EPn Fatta Eld från 2012 var det första av Det Stora Monstret som visades för världen. På albumdebuten blommar den potential Fatta Eld varslade om ut. 90-talets på samma gång sensuella och lite stökiga svenska indie ekar genom albumet, vilket känns förvånansvärt uppfriskande i en tid när de flesta indiedebutanterna på svenska lider av grava Hellström-komplex.

Det Stora Monstret är ett album som kletar sig fast. Som redan efter första lyssningen kletar sig fast. Detta är årets svenska debut.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA