x
Patterns: Waking Lines

Patterns
Waking Lines

Patterns: Waking Lines

GAFFA

Album / Melodic
Utgivning D. 2014.01.20
Recenserad av
David Gustavsson

Patterns skapar svävande, storslagen och skimrande pop som får lyssnaren att levitera. Kvartetten bildades för två år sedan i Manchester och debutalbumet Waking Lines har lovordats av bland annat The Guardian.

Bandet mixar elektronisk drone med noise, shoegaze och drömpop. Soundet är en sammansmältning av post- och mathrock-doftande gitarrfigurer, ambienta samplingar och livetrummor. Elementen läggs lager på lager vilket frambringar ett smått euforiskt ljudlandskap som väcker dagdrömmar till liv. Waking Lines är med andra ord bombastisk och pretentiös. 

Inspirationen hämtas från psykadeliska grupper som Deerhunter, Animal Collective och Yeasayer. Patterns har dock ett rakare tilltal och påminner därför även indierockakterna Band Of Horses och Foals. Det finns såklart också uppenbara My Bloody Valentine-influenser.

Som bäst är Patterns när de låter Animal Collective-färgad lekfullhet ta plats i ljudmassan som i Wrong Two Words. Och när de i Induction släpper alla hämningar. Men ofta landar låtarna i ett substanslöst mellanläge. Ibland blir engelsmännen också lite för imponerade av sina förebilder. Trots det är Waking Lines en ganska habil debut.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA