x
Riddarna: Under Jorden

Riddarna
Under Jorden

Riddarna: Under Jorden

GAFFA

Album / Novoton
Utgivning D. 2014.02.12
Recenserad av
Tomas Lundström

Det finns förkylningar och så finns det förkylningar.

Av en del kan man känns sig däckad bortom all räddning. Av en del kan man mest känna sig slö och trött. Sjuk på ett skönt sätt, om det nu är möjligt, när febern inte har kopplat ett särskilt hårt grepp, men en ändå inte orkar göra något annat än ligga på soffan och låta sjukdomen gå över.

Den göteborgska gotlandstrion Riddarnas tredje fullängdare Under Jorden frammanar känslor liknande de senare; skivan är lite febrig, men inte så att det stör. Annat än på ett skönt sätt.

Det är naturligtvis Riddarnas numera patenterade skevhet som för med sig den känslan, förstärkt av Edward Forslunds speciella sångstämma – som lika gärna letar sig upp till nästan falsetthöga toner, som skriker rakt ut. Ett smått dansant anslag som känns funkigt på samma sätt som Gossip, gör att musiken blir förrädiskt dansant.

Det är rockmusik, fast på ett smått dekonstruerat vis, i brist på en bättre beskrivning. Det visar sig kanske tydligast i tolkningen av Nationalteaterns Kolla, Kolla, som verkligen har fått Riddarna-prägel, men vars egen identitet ändå fortfarande är intakt.

Under Jorden är ingen lätt skiva att ta till sig, eller att sätta fingret på. Varken musikaliskt eller känslomässigt, och jag vacklar över vad jag egentligen tycker om Riddarnas egensinnighet.

Men i den där egensinnigheten finns också Riddarnas storhet.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA