x
Nina Persson: Animal Heart

Nina Persson
Animal Heart

Nina Persson: Animal Heart

GAFFA

Album / Universal
Utgivning D. 2014.01.29
Recenserad av
Mathias Jensen

När Markus Krunegård sjöng om hur askan var den bästa jorden trodde man på honom, för det finns nästan ingen snabbare väg till sympatier än igenkänning. Vare sig vi letar kärlek eller vänskap kommer vi aldrig närmre varandra än när vi kan nicka åt samma saker, vare sig vi hatar eller gillar dem.

När Nina Persson debuterar som solosångerska tror jag på henne som mest när hon sjunger om den här askan. Burning Bridges är hennes monument till motsvarighet. Där påkallar hon förändring, och vikten av att tvingas bränna upp för att kunna elda igång. Hon är alldeles fantastisk när hon gör det här, när hon gräver i sig själv och hittar den där upprinnelsen till vad hon valde att bli – landets enskilt mest intressanta sångerska. Ungefär halvvägs in på Dreaming Of Houses når hon den där punkten i halsen som bara John Lennon och några fåtal till i rockhistorien haft tillgång till – den strävt maniska poprösten som får en att skaka till.

Animal Heart är ett krävande och spretigt album med tolv olika riktningar och lägen. Att försöka dra i en röd tråd är inte lönsamt när man kastas från ABBA-balladen Clip Your Wings till, exempelvis, Food For The Beast där Nina under ett mörkt elektroniskt beat sjunger om den senaste gången hon slutade röka, och sättet hon sedan lägger ordet discotheque i munnen är inte sämre än när Giorgio Moroder gör det.

Animal Heart är lika överväldigande sofistikerat som Colonia lyckades vara det. När Nina Persson sjunger så lyssnar man. Inte bara för att hon alltid haft saker att säga, till och med när hon i nästan fyra minuter sjunger om hur hon inte vet vad hon vill säga på Forget To Tell You, så finns inga utvägar ut ur rösten. Den är hennes, min och din på ett så inkluderande sätt att man snart sitter där med ett lager på kroppen som tillhör Nina Perssons hela vävnad som artist. 

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA