x
Gloaming: Gloaming

Gloaming
Gloaming

Gloaming: Gloaming

GAFFA

Album / Real World
Utgivning D. 2014.01.20
Recenserad av
Magnus Sjöberg

Den irländska folkmusiken har som få andra traditionella genrer varit föremål för om- och nytolkningar, men det har ofta varit på ett sätt som behållit den spelglada och lite uppsluppna atmosfären, eller som har betonat de närmast sakrala och naturälskande aspekterna. The Gloamings debut tar musiken till de nästan klassiska och högstämda salarna.

Folktonen finns här hela tiden närvarande, som en tidlös röst i Martin Hayes fiol, och bildar den grund som tillsammans med Thomas Bartletts piano också ger den lite strama och allvarliga, men ändå kärleksfulla behandling som bidrar till hela uttrycket. Det svänger sällan till, men det är vackert, det är lågmält och det är luftigt.

Själva hållningen för en del tankar till Mícheál Ó Súilleabháins tidiga verk, i det strama, men ändå lekfulla anslaget; där det folkliga i musiken tillåts göra en klassresa från logarna till salarna utan att tappa sin identitet. Och även om det kanske blir lite väl högstämt emellanåt är det vackert och viktigt; pur skönhet i all sin nakenhet.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA