x
Frida Andersson: Håll Mej Hårt

Frida Andersson
Håll Mej Hårt

Frida Andersson: Håll Mej Hårt

GAFFA

Album / Casual Friday Music
Utgivning D. 2014.01.21
Recenserad av
Magnus Sjöberg

Frida Andersson var nyligen aktuell med sin medverkan i Bo Kaspers Orkesters julturné. Hon släppte sitt tredje album i Finland förra året, hennes första album på svenska. Nu släpps det även här i Sverige.

Just det finlandssvenska ursprunget är omisskännligt i sången. Det klingar så där kärleksfullt kärvt över de ord som också där känns befriade från de vanliga svenska singer-songwriterformuleringarna. Texterna överlag är uppfriskande välfunna och hamnar väldigt sällan i de klichéfällorna som ofta är legio i genren. Texterna har dessutom märg och känsla; de är på riktigt, sångerna är dokument, brottstycken ur vardagen, betraktade, formulerade.

Sångerna i sig är ofta mer pregnanta än de flesta i genren. De kan ibland kan tyckas ordinära, som en melodi som sveper förbi i radions vardagsutbud, något som bara möter örat i förbifarten. Men det är lika ofta, när man sätter sig ner och lyssnar, bekantar sig med sångerna, med berättelserna, en resa som nästan leder längre än bara till slutet av albumet. Den väcker tankar; den visar nästan vägen ända hem.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA