x
Angel Haze: Dirty Gold

Angel Haze
Dirty Gold

Angel Haze: Dirty Gold

GAFFA

Album / Island Records
Utgivning D. 2013.12.30
Recenserad av
Damir Sepulveda Espinoza

Historien som tråkigt nog vägrar sluta upprepa sig, den mellan artisten och skivbolaget. I det här fallet bestämde sig rapparen Angel Haze för att i mitten av december ladda upp hela debutalbumet på Soundcloud. Storbolagets flera månaders bollande med olika datumsläpp var tydligen brytpunkten för Hazes passion, och hon fick som hon ville till slut, plattan rusades ut den 30:e december.

I ett vakuum är Hazes agerande tilltalande. Tanken av att en artist kör sitt eget race, oavsett vad musikmaskinen har att säga till om, kan ha den effekten. Det är ett agerande som skymtar om en människa med åsikter och temperament. Agerande som visar sig vara mer talande om Angel Haze än majoriteten av Dirty Gold.

Skickligheten rapparen demonstrerar impar; det precisa, kvicka, studsande flytet fångar örat på stört. Likaså när lågan bakom rappens intensitet tränger igenom spår som Black Synagogue. Men de goda egenskaperna belastas av plattityder om överkomna hinder, banal popradiovinklad överlevnadsanda som låter som en Eminem- och Rihanna-feature på repeat. Och det är på eget bevåg som Haze har riktat in sig mot pop och refränger som slätar ut musikaliska möjligheter och en distinkt identitet.

I försöken att låta universal så tillskrivs sällan hindren några detaljer. Sentimentaliteten framstår i det skenet som både generellt godhjärtat och omgående opersonligt formulaiskt. Den unga rapparen har uppenbar potential, men ogenomtänkta, hafsigt komponerade debuten gör inte henne några tjänster.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA