x
Temples: Sun Structure

Temples
Sun Structure

Temples: Sun Structure

GAFFA

Album / Heavenly Recordings
Utgivning D. 2014.02.10
Recenserad av
Daniel Andersson

Temples debutalbum Sun Structure blir Heavenly Recordings hundrade släpp. Det räcker med att lyssna på britternas förstasingel Shelter Song för att förstå valet; utan omsvep eller tveksamheter kapas The Byrds psykedeliska tolvsträngsgitarrer, samtidigt som Pink Floyds Lucifer Sam susar genom högtalarna. Refrängen är tidlös och sätter bandets psychpop i första rummet, jämsides med exempelvis australiensiska Tame Impala. Retrokänslan är dock tydligare hos Temples. Ett dåtida band för nutiden.

Uppenbara återkopplingar till 60-talet kan bli ett problem om ljudbilden saknar finess, men i detta fall – utan försök att vara popsmarta eller kvasiintellektuella – presenteras elva medryckande låtar med stark betoning på pop. Sångaren James Bagshaw sjunger med drömsk och sval Colin Blunstone-stämma (The Zombies är ytterligare ett band som kan bockas av i influenskalendern). Men oavsett dessa revivaltendenser fortsätter bandet att fängsla. Melodierna är hemligheten – det krävs begåvning att bli jämlike med sina förebilder.

Brittiska band har ofta haft svårt att slå sig fria från sitt poparv. De blir ofta tråkiga imitatörer, och därför kom det inte som en överraskning att Tame Impala överlevde den inledande hajpen. De slåss inte mot samma traditioner.

Temples ligger varken rätt i tiden eller är nyskapande, men de är bra nog att överleva den inledande hyllningsvågen. Detta är ett faktum. Ungefär ett på hundra moderna psychpop–band är minnesvärda, och detta band är Temples. Tro mig. 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA