x
Broken Bells: After The Disco

Broken Bells
After The Disco

Broken Bells: After The Disco

GAFFA

Album / Columbia
Utgivning D. 2014.01.31
Recenserad av
Mathias Jensen

Vissa genrer hamnar ofrivilligt i hårkorset. Andra har vi bestämt oss för att placera på behörigt avstånd från det subjektiva begreppet "äkta". När Broken Bells släppte sin debutskiva 2010 var det kanske just det som gjorde att den här lilla duon glömdes kvar, och fastnade i tiden vi trodde att de tillhörde. I alla fall för den crowd av människor som hemföll åt Portlandia och lättvindigt ironiserade över allt från omslag till produktion, och hånlog åt ännu ett par sköna grabbar som ville samarbeta över gränserna.

Men Broken Bells gjorde sig ett namn med den där självbetitlade CD:n. I frontlinjen stod Danger Mouse från Gnarls Barkley, och The Shins-ledamoten James Mercer. Tillsammans blev de Broken Bells – ett inte alls dåligt rockband med rötterna dragna genom både konsolspelsmusik och den där kaliforniska solnedångsrocken vi lärt oss från The Byrds. Nu har de gjort en andra skiva tillsammans, och jo, de låter fortfarande som en väldigt gedigen killroad; en blygsam krasch mellan blip-blop och indierock, men med ett betydande självförtroende den här gången. Jag hade väldigt svårt att ogilla deras debutskiva, och jag har ännu svårare att göra det nu. Nu när de väver in disco i sin redan utstuderat kliniska ljudmatta, i sitt redan inristade DNA. 

After The Disco är en bättre rockskiva än Arcade Fires Reflektor från ifjol, och det är en sämre discoskiva än Random Access Memories, men mötet just däremellan är ibland hysteriskt tillfredsställande att lyssna på. Broken Bells tillåter sin musik vara lättnavigerad njutning, till skillnad från alla slarviga försök att revitalisera genrer genom att ta till samma metod som The Clash när de flätade samman reggae med punk på Sandinista!.

After The Disco är redan nu 2014 års motsvarighet till Empire Of The Suns förkrossande lekfulla Ice On The Dune. Det är också ett fulländat intyg på att vissa genrer måste få tid på sig att bli det de ville. 

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA