x
Laibach: Spectre

Laibach
Spectre

Laibach: Spectre

GAFFA

Album / Mute
Utgivning D. 2014.03.03
Recenserad av
Mathias Skeppstedt

Man vet aldrig vem som exakt spelar i den upplagan av Laibach som släpper en skiva och åker på turné. Laibach är ett stort kollektiv med ständigt roterande musiker som alla döljer sig bakom de fyra artistnamnen som officiellt varit Laibach.

På grund av detta har bandet också flexibiliteten att skifta musikstilar lite hur det vill. Man väljer helt enkelt de musiker och den stil som passar det projektet de vill göra vid just den tidpunkten. Senast var det nationalsånger och sen Bachs Die Kunst Der Fuge, den här gången är det originallåtar och förvånansvärt politiska sådana.

Laibach har ofta kamouflerat sin politik och sina sånger i så mycket ironi att det varit svårt att riktigt veta vad bandet vill säga. På Spectre sjunger de om Assange, Snowden och den islamiska våren till ett förvånansvärt polerat och elektroniskt komp. Det låter såklart Laibach med tunga rytmer och barnsliga melodier, men det är också avskalat, omodernt och riktigt förbannat bra. Precis som allting som det Slovenska bandet gjort så är det motstridigt, svårtolkat och väldigt svårt att inte gilla.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA