x
Beck: Morning Phase

Beck
Morning Phase

Beck: Morning Phase

GAFFA

Album / Capitol
Utgivning D. 2014.02.26
Recenserad av
Daniel Andersson

Beck återvänder med ett album som kan vara den perfekta söndagsskivan. Du vaknar en sommarmorgon, tar på dig morgonrocken, men för att fånga den rätta frihetskänslan placeras Morning Phase på vinylspelaren. Du öppnar balkongdörren, höjer stegvis volymen. Omgivningen måste få ta del av din inre frihetskänsla. Det perfekta uppvaknandet för inte passera obemärkt. 

Beck vågar vara lågmäld, och för alla som älskade 2002 års Sea Change, är Morning Phase ett utmärkt komplement (en uttalad systerskiva). Ljudbilden är filtrerad genom en varm och sprudlande 70–talsproduktion. Tassande countrygitarrer, nätta klockspel och enkla pianomelodier. Beck sjunger med en självklar släpighet, fångar varje ton perfekt, låter röst och instrument ta lika mycket plats. Produktionen är med andra ord utstuderad in i minsta detalj.

Morning Phase ett album utan konturer och därför kan vissa spår bli aningen anonyma, men vid rätt tidpunkt är de svaga momenten få. Beck litar på sin melodistyrka, finner dessutom ingen anledning att fånga ungdomen, utan väljer att omfamna vuxenvärlden. Varje låt är ett bevis på livserfarenhet och det är härligt att få återvända till samma popuniversum som Sea Change presenterade i början av 2000-talet. Och uppföjaren är redan utlovad, men det är en skiva som med största sannolikhet är något helt annat än dagdrömmande folkpop. Hur som helst är Beck Hansen tillbaka på allvar. 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA