x
Real Estate: Atlas

Real Estate
Atlas

Real Estate: Atlas

GAFFA

Album / Domino
Utgivning D. 2014.03.05
Recenserad av
Daniel Andersson

New Jersey–bandet Real Estate har sagt att deras tredje album Atlas är en mörkare skiva än 2011 års Days. Förändringarna är inte överväldigande, men det är uppenbart att flera låtar färgats med en nyans av grått. Svart vore en överdrift. Albumspåret Navigator har en melankolisk och nostalgisk ådra, men det är fortfarande sommar. Den sömniga orgeln som inleder låten Primitive ger samma uttryck.

Skivans första singel Talking Backwards ger emellertid prov på bandets patenterade känsla för snälla melodier, värme och gitarrer som påminner om en svalkande havsbris. Gitarristen Matt Mondanile kan med enkla medel leka fram slingor som fångar bandets avslappnande attityd, och detta gäller även fullängdarens mer återhållsamma albumspår. Det är lätt att tänka på The Byrds – ett band som kunde fånga både svärta och lekfullhet, och vars gitarrmelodier är svårslagna. Real Estate har en bit kvar gällande svärtan.

Atlas är ett bra album med bubblande poplåtar som Crime och The Bend, där sistnämnda spår har ett intro som påminner om Everything But The Girl. Sångaren Martin Courtney låter dessutom mer avslappnad än någonsin, men den sista pusselbiten för ett toppbetyg saknas. Real Estate har dock funnit sin ljudbild och på många sätt är skivan som en trygg popfamn. Det mesta är bekant och välkomnande.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA